El Masnou, 1902

En una ocasió anterior va afirmar-se el següent en aquest bloc: “La comarca del Maresme va restar al marge del món casteller en èpoques pretèrites. L’activitat va cenyir-se aquell temps, sobretot, al Camp de Tarragona i al Penedès, dues àrees contigües de la Catalunya Nova que comparteixen valors etnogràfics. No va ser fins relativament ben poc, el 1899, quan els castells ja es trobaven del tot definits, que al Maresme van interessar-se’n per primera vegada. Aquell any, una colla de Xiquets de Valls va actuar a Mataró per les Santes”.

En aquesta línia, ara es presenta una notícia inèdita de castells al Maresme aquell temps. El 1902 a la Festa Major del Masnou. El 29 de juny, a llaor de Sant Pere.

Aleshores, el programa d’actes va emplaçar-hi una colla de Xiquets de Valls el mateix 29 de juny. Exercint el seu paper de consuetud. En un seguici. El d’anada a l’Ofici de Festa Major. Arreu en d’altres instants i escenaris: “Dia 29.—A las diez, divinos oficios de gloria en la iglesia parroquial, cantados por la capilla y orquesta mencionada [l’orquestra «Torres»], ocupando la cátedra del Espíritu Santo un notable orador sagrado. A esta fiesta concurrirá el Ayuntamiento en corporación junto con las autoridades, juntas y sociedades invitadas, precediendo á la comitiva oficial la banda de la orquesta. Los «Xiquets de Valls» durante el día y en los sitios más concurridos, levantarán sus tradicionales y atrevidos castillos” (La Vanguardia: 1902. AHCB).

Aquella jornada també va preveure’s amb un altre número patri, La sardana, incentivada aquells anys arreu del país: “De las cuatro á las seis de la tarde, sardanas en la plaza de la Libertad por una orquesta especial venida de Barcelona”.

Xavier Güell

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en El Masnou i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.