La Colla Nova de Valls, lliurepensadora el 1933 a la Pobla de Montornès

La Colla Nova dels Valls va actuar el 8 de setembre de 1933 a la Festa Major de la Pobla de Montornès. Un veí, Borràs, va publicar la correspondència ‘La trinxera clerical s’esberla’ que presenta un esdeveniment excepcional, però de ple en el context de l’època. La intervenció dels castellers en la cerimònia pública i multitudinària d’inscripció d’un nounat al Registre Civil. El ressò de l’acte se sustenta en ésser el primer cas a la població, almenys aquells anys, que va obviar-se l’administració del Sagrament del Baptisme, en un altre instant, a un infant.

L’acció, és clar, va esdevenir una reivindicació ideològica del lliurepensament i dels ideals republicans i laics que tan van exterioritzar-se i transcendir durant aquell període, la Segona República. La tria de quan havia de desenvolupar-se tampoc no sembla casual. Entre tants dies havia d’escollir-se la diada de festa major, amb connotació religiosa, vinculada al règim a combatre!

La predisposició de la Colla Nova dels Xiquets de Valls a acomboiar els ànims aquell dia, d’altra banda, tampoc no estranya. Es recorda que va fer bandera d’aquell corpus ideològic aquells anys. L’entonació de La Marsellesa, un himne republicà, pels grallers tampoc. Aquests darrers, ben segur, la colla dels “Astons” del Vendrell. Moltes colles de l’època tenien aquesta melodia al repertori per resoldre paperetes d’aquest signe. A banda del credo polític dels músics, la seva professionalitat s’imposava. Com diuen a Espanya, “músico soy y adonde me pagan voy”.

Aquesta correspondència diu: “El dia vuit de setembre, diada de Festa Major, es celebrà el primer acte cívic amb la inscripció d’un nen en el jutjat. / Felicitem els pares de la criatureta pel valor moral que representa trencar el glaç de la ignorància, de la tradició i de la superstició. / L’acte va resultar un èxit. A dos quarts de dotze del matí es formà una manifestació davant el Sindicat Agrícola. Anaven al cap tres banderes, la republicana, la catalana i la dels rabassaires, i hi assistiren la majoria dels rabassaires, l’Agrupació Republicana i tots els ciutadans d’esperit independent, al mateix temps que molts de veïns dels pobles del voltant; també hi prengueren part els «Xiquets de Valls», junt amb una colla de dolçaines que feren vibrar amb fermesa les belles notes de «La Marsellesa». / En arribar la manifestació davant la casa dels pares de la criatureta, en obsequi, seu els «Xiquets de Valls» feren el pilar de quatre, formant un quadre marevellós entre els castellers amb llurs camises vermelles i les tres banderes que es besaven quan el vent les feia onejar. / Llavors la manifestació, junt amb l’acompanyament, passant pels principals carrers de la població, on eren saludats pels simpatitzants d’aquell acte cívic, en arribar al jutjat les tres banderes creuades formaren un arc de triomf per on va passar l’acompanyament. / En acabar de formalizar l’acte oficialment, esclatà un xardarosa ovació que crec que va ressonar a les orelles dels cavernícoles. / En el moment d’entrar al portal de casa dels pares del petit ciutadà democràtic, els aplaudiments feien espurnes, barrejats amb els visques als pares de la criatureta. / Es realitzaren tots aquests actes sense el més petit incident. / A la trinxera clerical se li ha obert una escletxa per on passaran els aires de llibertat” (La Campana de Gràcia: 1933. AHCB).

Xavier Güell

 

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Pobla de Montornès i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.