Pau Casals a la Festa Major del Vendrell el 1930

Pere Ferrando Romeu i Salvador Arroyo Julivert van documentar l’atenció de Pau Casals Defillò pels castells a la Festa Major del Vendrell el 1930 al seu llibre sobre l’estima i la passió d’aquest per les nostres torres hominals per excel•lència. Ambdós autors van assenyalar que el músic va seguir in situ l’actuació de les dues colles locals existents, els Caneles i els Nens, per reconèixer-lo a les fotografies dalt del balcó de l’Ajuntament (P. Ferrando, S. Arroyo: 1998).

Els dos autors, a més, van restar alerta a què Josep Aixalà Casellas, un vendrellenc resident a Cuba des de feia 50 anys, també se n’adonés, seguint el mateix camí, al seu dia a la seva obra Hores vagaroses: “Tinc a la vista les fotografies dels castellers Amb una lupa, i tantejant distàncies, he lograt una amplíssima visió de la festa en l’hora de major cohesió […] I per a completar la visió màgica, d’un recurs ideal de festa major, m’he recreat mirant al Pauet Casals, xucla que xucla la seva pipa incansable, blanc d’americana i barret de jipi-japa, que fa més home transcendental” (P. Ferrando, S. Arroyo: 1998).

La presència de Casals aquell migdia de Festa Major a la Plaça Vella del Vendrell, com a notari major dels afeccionats castellers, tampoc no va passar inadvertida a les croniques d’aleshores. Una correspondència a la premsa de Barcelona, sobre els trets principals de la celebració, va recalcar-ho. Els mots també tipifiquen als castells d’esport, seguint un debat ja viu a l’època: “Els castellers vendrellencs, formant dues colles hi han rivalitzat quina podia aixecar millors castells I torres. Aconseguí força aceptables conjunts que foren aplaudits entusiàsticament per la multitud partidària d’aquest antic deport, entre els quals admiradors es compta el nostre Pau Casals, qui no falta mai on l’espinguet de les gralles assenyala que va a aixecar-se un castell” (La Veu de Catalunya: 1930. AHCB).

El text també va informar sobre un altre element festiu local. De l’inici de l’empresa d’aquisició de la parella de gegants i els quatre nans que s’estrenarien per Santa Teresa: “Per tal d’adquirir una parella de gegants i uns quants nans, s’ha obert una subscripció que ben aviat s’ha vist engrossida, i a la qual es convida a contribuir tots els vendrellencs. / Sembla que el projecte serà confiat a un distingit artista. / La Comissió encarrgeada de recaptar donatius, la formen el rellotger Pau Mercader Jornet 1 l’industrial Artur Ramon i Foix”.

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Vendrell i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.