Gralles i vilanovins a la Trinitat

El primer diumenge després de la Pasqua de Pentecosta se celebra la festa a l’ermita de la Trinitat, a la Punta Ferrosa, al nord-est del terme municipal de Sitges, una cita que aplega, és clar, a veïns de Sitges.

Antany, abans de perdre poder de convocatòria, també va atreure a gent d’altres poblacions de la comarca mirant de trencar el constrenyiment de la rutina diària. El sentit comú indica que provenien de punts on la logística i el viatge no suposaven massa trastorns. A l’època es disposava com una jornada campestre que abraçava tot el dia i que reunia un programa d’actes que tant tocava les tecles religioses com les profanes. La Missa matinal, l’Ofici solemne, i el Cant de la Novena i els Goigs. Els balls amb subhastes de coques a la tarda a la plaça del davant, un acte que, alhora, finançava la trobada. La gent s’escampava pels voltants per menjar, fer gresca i relacionar-se.

Diverses gasetilles de l’època a la premsa d’aquesta població donen fe de la participació pretèrita de vilanovins i geltrunencs i que aquests van assegurar-se la diversió per acompanyar-se de colles de grallers, presumiblement, integrades per convilatans seus.

El 1875 va comentar-se: “La alegre y numerosa comitiva de geltrunenses que como todos los años se dirigió anteayer en romería á la ermita de la Trinidad, recorrió al regresar por la tarde varias calles de la villa, escitando la hilaridad de los paseantes por los caprichosos trajes que vestian varios de los romeros y por las no menos caprichosas danzas que bailaban al son de dulzainas y tamboriles” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1875. BMVB).

El 1881: “Precedidos de gaitas y tamboriles y ocupando como unos cuarenta carros, regresaron el domingo por la tarde un gran número de individuos que habian pasado a la romeria que se celebró en la ermita de la Trinidad, en las costas de Garraf, en la cual, con el mayor órden y piadosa devocion, habían sacrificado no pocas aves de corral” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1881. BMVB).

El 1887: “No anduvimos equivocados al presumir que sería muy concurrida la romería al santuario de la Trinidad. / Al anochecer de anteayer desfilaron por la Rambla Principal varios carros que conducían la alegre comitiva, contribuyendo á dar mas animación un par de dulzainas que acompañaban los cantos de los expedicionarios” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1887. BMVB)
Xavier Güell

Aquesta entrada ha esta publicada en Sitges, Trinitat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.