Montbrió del Camp, 1929 i 1930

A Montbrió del Camp també es documenta la plantada de torres humanes a cura d’elements locals en temps pretèrits. La seva situació geogràfica, al Baix Camp, a l’àrea castellera, va predisposar que els veïns es capbussessin en les proeses dels Xiquets de Valls, el súmmum en una activitat popular a l’època, no només contemplant-los i admirant-los, sinó mirant de reproduir les seves proeses. La tradició es constata a les festes de barri de la vuitada de Corpus durant bona part del segle XX.

La premsa van parlar-ne el 1929 i 1930.

Una correspondència de Leandre Sanz Sanz a premsa de Tarragona i Barcelona el 1929: “El viernes, dia 31 [de maig], a las once de la mañana, se solemnizó un gran oficio […] Al salir de la parroquia hubo animados pasacalles y se levantaron algunos castillos ó torres al estilo de los «Xiquets de Valls», lo que gustó grandemente a la numerosa concurrencia que lo presenciaba” (La Cruz: 1929. BPT. Patria: 1929. BHMT. La Vanguardia: 1929. AHCB).

El text també va recollir la imitació d’altres manifestacions festives del territori, de Reus i Tarragona: “El día 3 [de juny], los vecinos de la calle de la Riera celebraron la fiesta correspondiente a dicho barrio, improvisándose dos gigantes y la Vicheta con los enanos y un simulacro del Magí de les Timbalas”. També la participació d’una formació musical de consuetud, una colla de gralles prestigiosa, el dijous 30 de maig:“La gente menuda se divirtió mucho con los alegres pasacalles que amenizó la banda Montbriense, dirigida por el maestro señor Flo, y gustó mucho un típico y celebrado cuarteto de «gralles» de Vilarrodona. Llamó poderosamente la atención una bonita pareja de gigantes, que por lo artístico y bello, merece ser mencionada”.

La Crónica de Valls el 1930, per fer-se ressò d’una línies de La Guspira, publicació del Morell: “Reseñando la fiesta de Corpus, escriben de Montbrió del Campo a La Guspira: «En sortir de missa major es pararen torres a estil «xiquets de Valls», i quedaren molt bé algunes d’elles»” (La Crónica de Valls: 1930. ACAC).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en castells, Montbrió del Camp i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.