Sant Gervasi de Cassoles, 1913

La Vanguardia va publicar el següent sobre la Festa Major de Sant Gervasi de Cassoles, a l’actual Barcelona, el 1913. Les línies hi palesen una de tantes actuacions castelleres de l’època a cura de veïns del Pla de Barcelona, però imbuïts en els Castells per provenir del Penedès i el Camp de Tarragona, l’àrea històrica castellera. Casualitats del moment, l’aleshores Rector de la Parròquia de Sant Gervasi també era un entusiasta dels Castells per també néixer a l’àrea històrica castellera. El Doctor Santiago Estebanell Suriñach era fill de Valls: “Celebráronse ayer [diumenge 14 de setembre de 1913] con toda solemnidad en la barriada de San Gervasio los cultos y festejos populares organizados con motivo de la fiesta mayor […] A las nueve y media salió de la casa rectoral la comitiva precedida de los gigantes y con las bandas «Bonanova» y «Asilo Naval», dirigiéndose á las Casas Consistoriales para acompañar á la parroquia á las representaciones del ayuntamiento y de los señores obispo, capitán general, gobernador civil y demás autoridades […] Después del oficio dióse en la plaza de la Bonanova un concierto por las bandas, contribuyendo á la general animación el baile de los gigantes y los arriesgados ejercicios de los «Xiquets de Valls»” (La Vanguardia: 1913. AHCB).

Tres fotografies de Josep Brangulí Soler reporten què va recollir la fórmula estereotipada “los arriesgados ejercicios de los «Xiquets de Valls»” aquesta vegada. Un grapat de castellers, tots d’edat adulta menys l’enxaneta, va maldar amb bona fe i maneres amb construccions modestes a l’exhibició principal, a la plaça de la Bonanova. Almenys amb la torre i el quatre de cinc. D’altres dades es destapen. Els castellers van acompanyar-se d’una colla de grallers integrada per tres grallers amb instruments de claus i un timbaler amb un tabal de llauna, és a dir, la formació de gala a l’època. Els Gegants locals i músics de les Bandes també apareixen a la instantània del quatre. El músic dels Gegants, un flabiolaire amb tamborino tipus “Matador”, darrere d’aquests. També un dels geganters, a la cantonada inferior esquerra, amb la barretina a la mà a punt per passar la barretina entre el públic per arreplegar uns diners. Això recorda la condició humil dels actors dels seguicis antany.

Els negatius de les instantànies es custodien a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC). Una d’elles, la del quatre, va publicar-se a la premsa aleshores, cosa que informa de la seva data (La Il•lustració Catalana: 1913. AHCB).

Xavier Güell

Branguli1913a

Branguli1913b

Branguli1913c

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, castells i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.