Salou, 1925

Una colla de Xiquets de Valls va intervenir en els actes de commemoració de la marxa del Rei Jaume I cap a la conquesta de Mallorca que van organitzar-se a Salou els dies 5, 6, 7 i 8 de setembre de 1925, l’antecedent de les celebracions que es duen a terme a la població des de fa dues dècades en aquest sentit. Salou va ésser el lloc de sortida de l’estol del Rei Jaume I el 5 de setembre de 1229 cap a la illa de Mallorca per conquerir-la, la primera gran expansió catalana per la Mediterrània. La presència castellera va incloure’s en una programació que va combinar els números tradicionals (focs artificials, sessions de ball, passada de sagristanes, celebracions religioses o concerts musicals), amb números introduïts els darrers anys (audicions de sardanes o curses ciclistes) i l’oportuna cerimònia institucional. Un resum del programa d’actes a la premsa va anunciar: “La colonia veraniega del vecino barrio marítimo de Salou ha organizado la celebración de varios festejos populares para los días 5, 6, 7 y 8 del actual, en conmemoración de haber embarcado en aquellas playas el rey don Jaime I para la conquista de las Islas Baleares. Entre otros de los festejos acordados figuran el disparo de fuegos artificiales, bailes públicos, las clásicas parejas de sacristanas, funciones religiosas, audiciones de sardanas, conciertos musicales, concursos de natación, juegos de cucaña, bailes infantiles, carreras ciclistas, colocación de la primera piedra de las escuelas públicas y sala capitular del Ayuntamiento y los típicos Xiquets de Valls” (La Vanguardia: 1925. AHCB).

Unes altres línies a la premsa confirmen l’anada dels Xiquets de Valls a Salou, aleshores encara no segregada de Vila-seca. Això darrer va esdevenir arran d’una sentència del Tribunal Suprem estatal de 30 d’octubre de 1989: “En Salou se ha celebrado con toda solemnidad el acto de bendecir y colocar la primera piedra del edificio escolar y sala capitular, que se levantará en unos espaciosos terrenos, galantemente cedidos por su propietario don Carlos Roig Rovira, situados en la nueva barriada de frente la estación del ferrocarril de Valencia. / Asistieron al acto el Ayuntamiento de Vilaseca en corporación, distinguidas personalidades y los Xiquets de Valls, formando una numerosa comitiva, cerrada por una banda de música” (La Cruz: 1925. BPT).

La premsa de Valls també va estar al cas de l’actuació castellera: “Aquests dies els Xiquets de Valls han anat a fer Castells en el poble marítim de Salou” (Joventut: 1925. ACAC).

Una altra gasetilla a Valls va anar una mica més enllà per assenyalar la presència castellera a favor de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. L’actuació va esdevenir el dia 8 de setembre: “Dimarts d’aquesta setmana [8 de setembre de 1925], els castellers de la Colla vella, es traslladaren a Salou, en qual platje els Xiquets de Valls aixecaren les tradicionals torres. Retornaren molt complascuts de les atencions dels estiuejants que en aquest temps es troben allí” (Acció Comarcal: 1925. ACAC).

Una correspondència apareguda a Barcelona, en canvi, va adjudicar l’actuació del costat de la Colla Nova de l’“Escolà”. Les línies a Valls, de tota manera, guarden més credibilitat per ésser més properes als Xiquets de Valls: “Els castellers de la «Colla Nova» es traslladaren a Salou. A la platja aixecaren diversos castells. Reberen multes atencions dels estiuejants i habitants de la xamosa vila” (La Publicitat: 1925. AHCB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en castells, Salou i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.