Diables a l’Enterro de Vilanova

La participació de colles de diables és documentada a desfilades com les d’arribada del Carnestoltes o de l’enterrament d’aquesta figura de carnavals de ciutat del Camp de Tarragona i el Penedès de la segona meitat del segle XIX i del primer terç del segle XX.

Entre d’altres exemples, és el cas de Vilanova i la Geltrú on aquesta manifestació és coneguda a hores d’ara obrint l’Arribo amb freqüència almenys entre el 1851 i el 1906.

Una referència, seguint a Vilanova, planteja si els Diables també van intervenir en algun Enterro del Carnestoltes. Almenys un cop. El 1851, el programa d’actes va anunciar: “El miércoles de Ceniza [el vespre del dimecres 4 de març de 1851] por la tarde la algazara se trasladará á las varias casas de campo de las cercanias de esta poblacion. A las 8 saldrá del salon de baile una lucida y vistosa comitiva representando el entierro de Carnastolendas en la que se personificarán varias alegorias á la efímera vida de este personage, cerrando la marcha un túmulo figurando su cadáver tras la que irá un escuadron de diablos” (Diario de Villanueva y Geltrú: 1851. BMVB).

Les ressenyes de la jornada no confirmen la notícia (Diario de Villanueva y Geltrú: 1851. BMVB).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.