La “Casa dels Gegants” de Sant Antoni Abat de Vilanova

La Parròquia de Sant Antoni Abat de Vilanova va disposar d’un magatzem on guardar els seus entremesos, els Gegants Grans, els Gegantons, les dues Mulasses i el Drac, fins que van ser destruïts el 1936, a més d’altres materials. Aquest edifici era conegut com la “Casa dels Gegants” i era aquell que unia el Campanar amb l’Església. La documentació comptable històrica de la Parròquia, els Comptes de l’Obra, aporta diverses notícies de la seva existència. Aquí se’n presenta una selecció.

La primera referència és del 1734, a hores d’ara. La “Nota dela feina que se afeta perla iglessi lo any 1734” del manyà Damià Arluví assenyala la despesa de 2 sous “per adobar lo pany de la caseta dels jagans” (APSA).

La custodia de la Mulassa al mateix lloc va derivar que aquest també fos reconegut per aquest entremès. La “Nota de la feyna tinch feta per la Obra de St Antoni Abat de Vilanova en lo any 1751” del manyà Dionís Bo recull la despesa de 6 sous “per adobar la Cassoleta dels ensens y lo Pany de la Casa de la Molassa” (APSA).

L’espai estava habilitat per guardar les figures amb cura. Una nota del mestre de cases Marià Ballester Mestre del 26 de gener de 1817 de 2 lliures 3 sous és “per compondre los hermaris per posar los caps dels Gegans y per los hermaris per posar la sera” (APSA). El 30 d’abril de 1832 van destinar-se 3 lliures “Per la compostura de una capsa ha on se posa la rova de las dos Jegantas” (APSA).

La dimensió de l’espai també va possibilitar que s’hi guardessin d’altres elements o s’hi desenvolupessin d’altres activitats parroquials més endavant. El 15 de febrer de 1837 van comptabilitzar-se 12 reals a “Joan corde y Sabria y Mila y un camalich per conpondra a desanbresa la casa de posa los Gagans per colocari los misteris, mitg jornal de 4 homens á 3 rs” (APSA). El 12 de març també de 1837, 8 duros pel “que ha costa de plantar lo Casell que se ha obligat á pagar perque trayent las fustas que est ocupaba se feya lloch per collocar lo misteri de Mª Santisima de las Dolors y se exoneraba de pagar lo lloger del Magatsem que ocupaba en Casa Totosaus, posantlo per est efecte en la Casa dels Gegans” (APSA). L’1 de febrer de 1850 al fuster Domingo Soler, 16 reals “treball de acolla los caragols de la canpana o Tramuja de clabar las Gafas y adovar lo bras de la petita y arregla la casa de los Jegans per la doctrina” (APSA).

Xavier Güell

La “Casa dels Gegants”. Fotografia estereoscòpica de Joan Artigas Carbonell d’entre 1920-1930 (ANC).

Els Gegants a la “Casa dels Gegants”. Fotografia estereoscòpica de Joan Artigas Carbonell d’entre 1920-1930 (ANC).

El Campanar, la “Casa dels Gegants” i l’Església de Sant Antoni Abat de Vilanova. Fotografia de Joan Artigas Carbonell d’entre 1920-1930 (ANC).

El Campanar, la “Casa dels Gegants” i l’Església de Sant Antoni Abat de Vilanova. Fotografia de Joan Artigas Carbonell d’entre 1920-1930 (ANC).

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.