Antics castellers tarragonins (II). Carles Vidal Gatell, “Carles Babot”

L’arxiver tarragoní Joan Salvat Bové va assenyalar en un article sobre l’història dels Castells a Tarragona que l’antiga Colla dels Xiquets de Tarragona, també coneguda com la Colla de la Mercè, activa durant les dues últimes dècades del segle XIX i integrada per “hortelanos y peones del muelle”, era dirigida “por un tal Carlets Babot” (Tarragona: 1926. BHMT). Si bé “Babot” és un cognom tarragoní, en aquest cas es tracta d’un renom i al·ludeix al tarragoní Carles Vidal Gatell. L’enigma s’ha resolt així.

El 20 de desembre de 1877 va publicar-se una carta a la premsa de Tarragona on s’agraïa la celeritat i justícia dels responsables de l’Oficina de Tarragona de la Companyia d’Assegurances “La Catalana” a l’hora de gestionar la indemnització per l’incendi d’una vivenda; al carrer de la Civaderia núm. 1 de Tarragona el 25 de novembre anterior. La lletra, datada el 13 de desembre, era signada per Joan Baptista Vidal Sabatés, qui va afegir-hi que també se’l coneixia com “Babot” (Diario de Tarragona: 1877. BHMT. La Opinión: 1877. BHMT).

El renom “Babot” reapareix associat de nou amb algú amb el cognom Vidal unes dècades endavant, en un anunci publicat els mesos de febrer i març de 1900 al Diario del Comercio, diari de tendència liberal de Tarragona. Aquesta etiqueta política no és casual, com es veurà de seguida. Aquí ja es parla de “Carlets de Babot” i no estranya si el nom de pila d’aquest Vidal era Carles: “Se presta dinero. / Compra y venta de fincas. / Carlos Vidal, conocido por «Carlets de Babot». / St. Creus, núm. 15, 2” (Diario del Comercio: 1900. BHMT).

Tot això darrer duu a qui era “Carles Babot”. El fill primogènit de Joan Baptista Vidal Sabatés, pagès, de Tarragona, el “Babot” de 1877, i Maria Gatell Farré, de l’Albiol, es deia Carles Vidal Gatell i va néixer a Tarragona el 29 de juliol de 1858, com palesen els Llibres Sagramentals de la Catedral de Tarragona (AHAT). Aquest Carles, el “Carlets de Babot” de 1900, fill del “Babot” de 1877, va heretar el renom del seu pare, però, per diferenciar-se’l d’ell, va aclarir-se que era “Carles Babot”, és a dir, “Carles fill del Babot”, o també, en diminutiu, per ser més jove, “Carlets de Babot”.

I hi han d’altres dades que casen i que ja lliguen amb l’activitat castellera. Carles Vidal Gatell figura, en qualitat de Cap de la Colla de la Mercè dels Xiquets de Tarragona, en els documents que justifiquen la remuneració municipal a favor d’aquesta formació a compte de participar a la Festa tarragonina de Santa Tecla els anys 1886 i 1888, i també el 1892 a la de Sant Magí (AHCT). Aquestes actuacions, és clar, abracen el període d’activitat d’aquesta formació, doncs, la Colla de la Mercè va debutar el 1885 i va esvanir-se a partir de 1892.

La condició de dirigent casteller de Carles Vidal Gatell també queda refermada per responsabilitzar-se d’aquesta gestió en d’altres ocasions, algunes en anterioritat, però en nom de dos altres col·lectius. El 1879, 1880, 1881, i 1882 va representar a la Colla Vella dels Xiquets de Valls, també a la Festa tarragonina de Santa Tecla (AHCT), i, ai las!, el 1890 i 1891, a la Colla Nova de Valls, també a la mateixa celebració (AHCT).

Aquest canvi de camisa potser s’explica si s’atenen les etiquetes polítiques de les dues Colles de Valls antany i que molts cops venien condicionades per l’activitat professional dels implicats.

Així, Carles Vidal Gatell se’l documenta primer de pagès, com els seus avantpassats, i més endavant treballador de l’Ajuntament de Tarragona i, a més, significat per combregar idees liberals. Les fe de baptisme del seus fills, Rafael, l’11 de maig de 1893, també Rafel, el 18 de març de 1896, Lluís, el 12 de febrer de 1898 i Tèrcia, el 29 de gener de 1900, encara el testimonien com pagès (AHAT). Però l’Acta de la Sessió Municipal del 22 de novembre de 1893 de l’Ajuntament de Tarragona palesa que va esdevenir Agutzil (El Correo de la Provincia: 1893. BHMT) i, després, la del 4 d’agost de 1897, Vigilant de l’Aqüeducte (Diario del Comercio: 1897. BHMT). Diversos breus a la premsa liberal de Tarragona l’assenyalen amb idees liberals d’ençà que va incorporar-se a la plantilla municipal (Diario del Comercio: 1893. BHMT) i les fe de baptisme de dos dels seus fills, que va cultivar un estreta amistat amb prohoms del Partit Liberal de l’època. El Diputat i Senador Joan Cañellas Tomàs va ser el padrí del seu fill Lluís (AHAT). El germà d’aquest, Lluís Cañellas Tomàs, padrí de la seva filla Tèrcia (AHAT).

Carles Vidal Gatell, d’altra banda, va casar-se amb Josepa Grau Bartolí, de Tarragona, va morir a Tarragona el 8 de setembre de 1900 (AHAT) i també provenia de la pàtria dels Xiquets de Valls. La seva àvia materna era Maria Raimunda Sabatés Llobet, de Valls, filla d’un argenter de Valls (AHAT).

Xavier Güell Cendra

Aquesta entrada s'ha publicat en Tarragona i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.