Les darreres passes de l’antiga Mulassa i l’antic Drac de Vilanova

 

La darrera notícia de l’antiga Mulassa i l’antic Drac de Vilanova diu que van perdre’s, juntament amb els antics Gegantons, darrere de traslladar-se a Barcelona per participar a la jornada inaugural de l’Olimpíada Popular a l’estadi de Montjuïc (Barcelona), que havia d’ocórrer la tarda del diumenge 19 de juliol de 1936 i que no va celebrar-se per esclatar la Guerra Civil de 1936-1939 a la vigília. Les figures van restar a Barcelona i allí van esvanir-se perquè ningú va rescatar-les. Els responsables de l’Obra de la Parròquia de Sant Antoni Abat, l’entitat a la qual pertanyien, feina rai van tenir per salvar la pell aquells dies, qui la va poder salvar, per la persecució religiosa que va desfermar-se amb la Guerra Civil. El Govern Municipal de Vilanova també va estar per d’altres afers més urgents. Albert Ferrer Soler va explicar-ho al seu Llibre dels Gegants i demés entremesos populars de Vilanova i la Geltrú: “En aquest estat es trobaven les nostres parelles de gegants quant sobrevingueren els esdeveniments revolucionaris de 1936. Uns dies abans del 19 de juliol, els Gegantets, conjuntament amb la Mulassa i el Drac, foren traslladats a Barcelona per tal de prendre part en cert festival folklòric que tenia de celebrar-se al recinte del Poble Espanyol. Allí es va sorprendre la revolució i degut al desordre i les perturbacions que aquesta va originar, ningú no va recordar-se de recuperar-los. I d’aquesta manera es varen perdre definitivament” (A. Ferrer Soler: 2008).

La Mulassa i el Drac van desplaçar-se a Barcelona el juliol de 1936 perquè l’Olimpíada Popular, un esdeveniment en resposta als Jocs Olímpics organitzats aquell any a l’Alemanya nazi, també va planejar-se com una mostra folklòrica. L’Olimpíada Popular va anunciar-se alhora com “Setmana d’Esport i Folklore”. Un article del conegut folklorista Aureli Capmany Farrés, sota l’inequívoc títol de ‘El Folklore i l’Olimpíada Popular’, ho expressa per defensar que era una oportunitat immillorable per “fer […] comprendre i estimar, tant als naturals com als estrangers,” el patrimoni tradicional de casa nostra (La Rambla: 1936. AHCB).

La jornada inaugural, s’ha dit el 19 de juliol de 1936, havia de reunir a 3.000 actors provinents de més de trenta poblacions d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. La “Parada dels Esportius i Folkloristes” era prevista a les quatre de la tarda. Una hora i mitja més tard, a dos quarts de sis, els “atletes i grups folklórics” havien de desfilar per l’Estadi de Montjuïc. I a les vuit del vespre, després d’una curses d’atlètiques de relleus, “les representacions dels Grups folklórics amb il·luminació artística” havien de protagonitzar “la manifestació de folklore més gran que [mai] ha tingut lloc a Barcelona. Bastoners, cercolets, xiquets de Valls, nans, moixigangues, gegants”, que finalitzava amb l’escenificació de la Patum de Berga (La Rambla: 1936. AHCB).

La darrera notícia coneguda de l’antiga Mulassa i l’antic Drac de Vilanova, però, se situa a partir d’ara al diumenge 25 de juliol de 1937 a Montjuïc (Barcelona), al festival cloenda de la primera Setmana d’Ajut Català, una organització femenina d’ERC creada en començar la Guerra Civil de 1936-1939 per donar suport als combatents al front.

El programa d’actes va preveure-hi l’inici de “La Festa de la cançó, de la música i de la dansa” a dos quarts de cinc de la tarda a la plaça del Petit Brollador, entre els Palaus núm. 1 i 2. Entre d’altres números tradicionals participants, hi figura l’actuació de l’antic Drac i l’antiga Mulassa de Vilanova amb d’altres figures que també havien viatjat a Barcelona el 1936 en ocasió de l‘Olimpíada Popular. Se suposa que va pensar-se en aquests entremesos per estar a l’abast de l’organització, per trobar-se encara allà mateix, a Montjuïc, al magatzem on es van dipositar en espera d’intervenir en l’Olimpíada Popular just un any enrere, per no reclamar-los ningú, i que algú de la mateixa organització les havia de fer ballar: “El vinent diumenge, dia 25, es celebrarà al Parc de Montjuic la Gran Diada de la Cançó, de la Música i de la Dansa, a profit d’AJUT CATALA, amb la col·laboració de 5.000 executants […] XIQUETS DE VALLS: Bastoners i Cercolets del Penedès, Mulassa i Drac de Vilanova, Nans i Caballins d’Olot, Cucafera i Cucaferets de Tortosa” (Butlletí d’Esquerra Republicana de Catalunya. Federació de Barcelona-Ciutat: 1937. Fundació Josep Irla).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Vilanova i la Geltrú i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.