Valls, 22 de febrer de 1936

La victòria de les esquerres a les eleccions a les Corts de Madrid el 16 de febrer de 1936 va dur l’alliberament dels condemnats pels fets dels Sis d’Octubre de 1934. Els vallencs empresonats van retornar a casa el dissabte 22 de febrer de 1936, al voltant de les vuit del vespre. Una gernació va rebre’ls a la plaça de Sant Francesc i va acomboiar-los en comitiva fins a l’Ajuntament, a on se’ls va honorar amb una benvinguda oficial. Durant l’acte, van alçar-se castells a la plaça del Blat. 

La premsa va recollir l’aixecament de castells en aquella jornada: “Dissabte passat [22 de febrer de 1936] a les vuit del vespre i procedents de Barcelona arribaren a la nostra ciutat els catorze vallencs condemnats per la seva actuació en els fets revolucionaris de l’Octubre del 1934 [quinze apareixen en realitat, Victorià Casaprima Martínez, Josep Piñas Serra, Emili Martí Robert, Antoni Fàbregas Batalla, Pau Cosidó Fàbregas, Daniel Martí Robert, Lluís Garcia Guillem, Joan Sendra Siscart, Francesc Ollé Aymerich, Agustí Clariana Tous, Francesc Caselles Serra, Isidre Garcia Ballester, Josep Raventós Denix, Enric Ferré Sanjoan, Francesc Martí Català (J. Martí Baiget: 2010)], els quals complien sentència a la presó «Model» [de Barcelona] i que s’han acollit a l’amnistia que ha concedit suara la Diputació Permanent de les Corts. / A esperar-los acudí nombrós públic amb les banderes catalana, republicana, socialista i comunista. Seguidament s’organitzà una manifestació que anà, seguint els ravals del Castell i Caputxins, Patí i carrer Baldrich, fins a la plaça del Blat. Allí, des del balcó de l’Ajuntament, es pronunciaren uns breus parlaments davant el públic que omplia la plaça. S’aixecaren alguns castells. / Un grup cantà «La Internacional» amb acompanyament de la banda de música que havia anat a la manifestació. Durant aquesta s’aixecaren punys enlaire. / Sense res més de remarcable es va disoldre la manifestació, i els presos es reintegraren al si de les respectives famílies” (La Crónica de Valls: 1936. ACAC. El Temps: 1936. ACAC. Un altre breu a: Ahora: 1936. BNE).

L’etiqueta liberal i d’esquerres de la Colla Nova dels Xiquets de Valls va sospesar la seva actuació aleshores, encara que tampoc no es descarta la compareixença no d’una Colla, sinó d’elements tant de la Colla Nova com de la Colla Vella, junts en aquella ocasió per compartir uns mateixos ideals polítics i socials i les ganes d’exterioritzar la seva alegria i empatia mitjançant els castells, una expressió també molt propera a tots els presents. Per expressar-ho, aquí no passa per alt que Ramon Tondo Díez, fill de Ramon Tondo Dilla, “Gravat de Rabassó”, el cap de la Colla Vella, també fos detingut uns mesos el mateix 1934 per participar al Sis d’Octubre (J. Martí Baiget: 2010).

Xavier Güell

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Valls i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.