Anunci de castells a Balaguer i Figueres, respectivament, el 1920 i 1921

Qualsevol mena de notícia durant la Decadència llueix amb llum pròpia, atesa la grisor de l’activitat durant aquest període de desbandada general. Aquest és el cas de la notícia d’haver-se sospesat, i al final sense sort, el número casteller, respectivament, el 1920 i 1921, a Balaguer i Figueres, dues poblacions de fora del circuit tradicional i la segona, a més, on van interessar-se’n per primer cop. A Balaguer sí és documentada la participació d’una colla de la moixiganga d’Igualada molts anys enrere, el 1851. A les dues poblacions devia intervenir el lligam d’algun veí amb el territori casteller històric o també, el desig de comptar amb aquest divertiment, icona ja en l’imaginari del país.

El 1920 va plantejar-se de cridar als Xiquets de Valls a Balaguer, a les festes en honor del Sant Crist, els dies 9, 10 i 11 de novembre. Aquestes línies en una correspondència a la premsa de Barcelona van comentar-ho: “Cal ja parlar de festes. Estem en vigílies quasi del Sant Crist. Podem ja avançar que seran unes festes catalaníssimes. Aquest any la festa major serà una festa major catalana, ben catalana. Hi haurà dues cobles de sardanes: La Principal de Cassà de la Selva i la de La Bisbal; hi haurà ballades matí i tarda de sardanes, tots els dies; també la Joventut Nacionalista Republicana organitza un concurs, amb premis. L’Esbart Català de Dansaires vindrà a popularitzar els balls populars catalans. S’inaugurarà el Passeig d’En Guimerà, retent homenatge al gran home, el qual asistirá a l’acte. Es posarà la primera pedra al grup escolar, d’on ha de néixer una nova era de la cultura balaguerina. També se celebrarà el començament de l’obra dels Escorxadors i del pas i mur de la banqueta del riu, d’on ha de sortir el renovellament urbà de la nostra ciutat. / Tindrem concerts per l’Orfeó de Cervera, jocs i castells pels Xiquets de Valls” (La Veu de Catalunya: 1920. AHCB).

Això mateix va repetir-se pocs mesos després a Figueres, el 1921, en ocasió de les Fires i Festes de la Santa Creu i que se celebren al voltant del 3 de maig: “No per haver-ho promés en l’edició darrera, podem donar avui detalls mes concrets referents als festeigs que per a Santa Creu es projectan. / Això, com tot lo que depén d’una base económica, l’imprescindible pants, de mes a mes quan aquest encara s’ha d’acunyar, requereix seny, serietat i calma. I d’aquí que, malgrat els bons propósits, tot marxi a passos comptats. / No obstant, l’horitzó sembla que va aclarint-se i tot fa preveure, sense que hom ho pugui assegurar, que per a Santa Creu tindrem Curses de Braus, Xarlotada, Exposició d’Art, Xiquets de Valls, etz. etz. / Aixó si, cal que tot hi posem el coll, i que els individus del Comité, únics que han de donar forma als projectes, no hi escatimin la fe ni hi regategin els entusiasmes” (Empordà Federal: 1921. BFCF).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Balaguer i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.