Els Xiquets de Barcelona al camp de la U.E. Sants

La intervenció de colles castelleres en partits de futbol els dies de festa major va esdevenir freqüent antany per interessar tant als castellers com als clubs. Als castellers, per disposar d’una oportunitat excel·lent per fer bossa –la canalla i més d’un gran passava la safata entre la gernació assistent– sense massa feina a canvi –les construccions eren poc compromeses– i als clubs, per sumar un entreteniment per a l’estones mortes –les mitges parts, sobretot–.

Resulta curiós, d’altra banda, constatar aquesta connexió dels castells –encara que interessada- amb l’esport, perquè els esports van dur la desafecció pels castells i la resta de manifestacions de carrer a les dècades anteriors.

Aquesta predisposició dels clubs d’acollir els castells als camps de futbol, ni que fos per uns instants, permet descobrir alguna presència castellera no ressenyada sempre als escenaris més habituals de festa major.

Això és el cas del paper dels Xiquets de Barcelona a Sants el 1933, 1934 i 1935 al partit de futbol del diumenge de festa major de la Unió Esportiva Sants, al seu camp d’aleshores, al carrer Galileu. Els tres cops, però, se’ls va citra sota la veu genèrica “Xiquets de Valls”. De tota manera, l’absència de colles forasteres a Barcelona en aquelles jornades i la notícia dels Xiquets de Barcelona d’ençà de la festa major de Gràcia de 1932 fan decantar al seu calaix aquestes presències. El debut de la formació una setmana abans de la festa major de Sants fa pensar que no va lligar-se l’actuació a l’edició de 1932. L’esclat de la Guerra Civil el juliol de 1936 va impedir la continuïtat de les actuacions.

Així, la premsa esportiva de Barcelona va mencionar la participació castellera la tarda del diumenge 27 d’agost de 1933 durant la pausa del partit entre la U.E. Sants i el Badalona, F.C.: “Durante el descanso, aparecieron los populares «Xiquets de Valls» en el centro del terreno «construyendo» sus «castillos» que fueron muy aplaudidos al son de la «copla»” (El Mundo Deportivo: 1933. AHCB).

La dinàmica va repetir-se al cap d’un any, el diumenge 26 d’agost de 1934 en el partit entre la U.E. Sants i el F.C. Barcelona: “Durante el descanso, y para dar realce a la fiesta mayor de Sans, salieron al campo a afectuar las arriesgadas «torres humanas», los «Xiquets de Valls» (La Vanguardia: 1934. AHCB).

I el mateix va ocórrer la tarda del diumenge 25 d’agost de 1935 durant l’encontre entre la U.E. Sans i el Club Atlético Osasuna: “Durante el descanso hubo exhibición de «Xiquets de Valls», con recolecta a favor de los pobres de la barriada” (El Mundo Deportivo: 1935. AHCB).

Xavier Güell

Aquesta entrada s'ha publicat en Barcelona, Sants i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.